« Catàleg

Estat d'exili

Temàtica


Tipus de producció


Estat d’exili

Any 1970, Dan Mitrione, agent de la CIA a l’Uruguai, és segrestat i assassinat pel grup guerriller Tupamaros. L’home designat per consumar la seva mort és un mallorquí: Toni Mas Mas. Aquesta és la seva història, així com la d’un país marcat per dotze anys de dictadura.

Any de producció: 2009

"Estat d’exili" ha estat emès per "60 Minuts" de TVC, Televisió de Mallorca, TV Ciudad d’Uruguai i IB3.

Sinopsi

Toni Mas va néixer a Maria de la Salut, però va emigrar a l’Uruguay amb la seva família quan només tenia 5 anys. La lluita contra les injustícies socials li va dur a incorporar-se, a finals dels anys 60, a la guerrilla urbana MLN-Tupamaros.

A l’any 1970 la guerrilla va segrestar Dan Mitrione, agent de la CIA a Montevideo, que instruia a policia i militars en tècniques de tortura. Les negociacions per al seu alliberament no van donar cap resultat i la junta de dirigents del MLN-Tupamaros va decidir executar Mitrione. L’encarregat de l’execució va ser Antoni Mas. Aquesta acció, que va convertir a Mas en un dels homes més cercats per la policia, va ser el tema central de la pel·lícula "Etat de Siège", del director de cinema Costa-Gavras, que intervé al documental.

L’MLN-Tupamaros va caure l’any 1972 i tots els seus militants van ser encarcerats. L’arribada un any després de la dictadura cívicomilitar va imposar la tortura com a sistema dins les presons. Una tortura que va ser especialment cruel amb Antoni Mas, que va passar 13 anys tancat i que va acabar amb greus trastorns físics i mentals.

Amb la fi de la dictadura, Toni Mas va tornar a Mallorca, enmig d’una gran expectació. "Estat d’Exili" fa un recorregut per la vida i el context social d’aquest mallorquí, que va morir a l’illa l’any 2002.

Ficha técnica

Direcció: Javier González Bordas i Nofre Moyà | Productors executius: Javier González Bordas i Magdalena López-Baisson | Guió: Marta Hierro | Imatge: Javier González i Nofre Moyà | Edició: Alberto Jarabo i Nofre Moyà | Música: Xisco Albéniz | Durada: 60 min | Format: HDV

Partners:

© Quindrop Produccions Audiovisuals | WEB SPIP